בעיות מים


מים ואויר הנם היסודות החיוניים ביותר בחיינו, המים מהווים יותר מ- 70% מגופנו ובלעדיהם לא ייתכנו חיים מן הסוג המוכר לנו. רק כ- 3% מכלל המים המצויים על פני כדור הארץ הנם מים מתוקים אשר ניתן לנצלם לשתייה ולחקלאות.

הדרישות לגבי איכות המים הן יחסיות לתכליות השימוש השונות, למי שתייה דרושה דרגת ניקיון גבוהה אבל מותרת תכולת מלחים מסוימת כגון מלח בישול, מינרליים מסוימים וכיו"ב בכמות מצומצמת. 


הדרישות לגבי ניקיונם של מיי השתייה נובעות הן משיקולים תברואתיים והן מן התביעה להעדר ריחות וטעמי לוואי. מבחינות אלו פסולות תרכובות אורגניות ואי אורגניות רבות אשר נחשבות כמזהמות את מי השתייה 

חשש הזיהום לגבי מים המסופקים לצרכנים חל לא רק על מקורות המים אלא, בעיקר, על השלבים השונים שבמהלך הספקתם.

אל גורמי הזיהום הטבעיים ( גזים ומיני אבק אורגני שמקורם באוויר) מצטרפים זיהומים הנובעים משפכים סניטריים (ביוב), משפכים תעשייתיים, מריסוסים וחומרי הדברה חקלאיים, מהפרשות בעלי חיים וכיו"ב בעיה זו הולכת ומחריפה בקנה מידה עולמי עם התיעוש הגובר, ומעלה את בעיית איכות המים המתדרדרת ואת בעיית המחסור במים שמהווה אחת הסיבות לירידה באיכות המים לאחת הבעיות המשמעותיות ביותר בסדר היום העולמי המים שאנו שותים עברו דרך ארוכה אל גופינו. תחילה בענן מטוהר לאחר מכן כגשם המוביל אותם אל הקרקע, ומשם הם עושים דרכם למאגרים עיליים כגודמת הכינרת ו/או למאגרי מי תהום כדוגמת אקויפר החוף ואקויפר ההר טבעי הדבר שאיכות מי השתייה תושפע ישירות מהגיאולוגיה של האזור הרכב הסלעים והקרקע הם אשר יקבעו את תכולת המינרלים במים בדרך כלל המינרליים המצויים במים טובים לאדם ואף משביחים את טעם המים, ומלבד שלא יעברו את המינון הרצוי. המזונות שאנו אוכלים כגון פירות, ירקות, דברי מאפה ועוד.


הם המקור העיקרי למינרלים בגופנו לא ניתן לראות את המינרלים בעין חופשית מלבד הסידן והמגנזיום אותם ניתן לראות במים עומדים או מורתחים - זו היא האבנית המזהמים במים מתחלקים ל – 2 קבוצות עיקריות:

1. מזהמים כימיים
2. מזהמים מיקרוביאלים 

מזהמים כימיים 

א. חומרים כימיים שלהימצאותם במים יש השלכה בריאותית כגון: הרעלה, סרטן, שינוי התכונות הגנתיות ועוד 
ב. מרכיבים כימיים המשפיעים על טעם, מראה, ריח וצבע המים אורגנוליפטים. מקורם של המזהמים הכימיים הנם בשפכים תעשייתיים, בשפכי ביוב עירוניים , בחומרי דשן והדברה חקלאיים, במזבלות, בהפרשות בעלי חיים, בשקיה במי קולחין, בהכלרה ועוד


מזהמים מיקרוביאלים 

חיידקים מקורם בעיקר במים עיליים ובשפכי ביוב, בהפרשות בעלי חיים, מזבלות, בשפכי תעשיות המזון, בצנרת פגומה, ומאגרי מים שאינם מטופלים כראוי ועוד.
בעוד החומרים הכימיים פוגעים באדם באופן איטי ומתמשך עד להתפרצות מחלה, החומרים המיקרוביאליים פועלים בגוף האדם באופן ישיר יותר ומיידי.